Google+ Followers

Kami

Assalamualaikum wbt..

Ya Allah Kurniakanlah Rezeki Yang Baik Pada Hari INI dan Jauhkanlah Daku Dari Keburukan

Ya Allah Kurniakanlah Daku Rezeki Yang Baik Pada Hari ini dan Jauhkanlah Daku Dari Keburukan. Ya Allah Kurnikanlah Cahaya Pada Hati ku Sebagaimana Terangnya Bumi Dengan Cahaya Matahari MU Selama-lamanya, Dengan Rhamat Mu Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

Jom Mengerjakan UMrah


Sunday, October 24, 2010

Industri Sarang Burung Telah Bermula sejak 100 Tahun dulu Di Malaysia..

ARKIB : 25/09/2010: Utusan Malaysia

SFC laksana projek urus sarang burung


Pintu utama keluar dan masuk burung layang-layang ke Gua Niah.


BATU NIAH 24 Sept. - Kegiatan mengambil sarang burung dalam gua secara komersial telah dijalankan di negara ini sejak 100 tahun dahulu. Kebanyakkan kita percaya industri ini bermula di Indonesiakan?? Rupanya mungkin kita yang mula dulu??

Kajian menunjukkan pengeluaran sarang burung pertama berlaku di Taman Negara Niah (TNN) iaitu pada tahun 1878.

Bermula tarikh itu sehingga kini, Sarawak merupakan salah sebuah negeri pengeluar utama sarang burung terbaik di dunia yang diperoleh daripada air liur burung layang-layang.

Bagi kaum Cina, mengamalkan makan sarang burung dapat membantu mengurangkan ketegangan pada tubuh badan serta membantu daya tahan melawan pelbagai jenis penyakit.

Bagaimanapun proses penghasilannya merupakan satu kerja rumit terutama membabitkan kerja pembersihan bulu burung yang mengambil masa agak lama (Di sini tidak banyak burung Layang-layang Gua.. mungkin sedikit sahaja)

Terdapat tiga spesies burung layang-layang di TNN iaitu Black-nest Swiflet (Aerodramus Maximus), Mossy-nest swiflets (A. Salanganus) dan Glossy swiftlets (Collocalia Esculenta).

Hanya Black-nest Swiflets mempunyai nilai komersial yang menghasilkan sarang burung paling berharga.

Pada tahun 1994 misalnya, harga sarang burung segar warna putih bagi Gred A mencecah RM5,000 hingga RM7,000 sekilogram.

(yang telah dibersihkan)

Pada masa kini, harganya mencecah RM1,800 hingga RM4,000 sekilogram bergantung kepada kualiti dan permintaan.

Penjualan sarang burung yang mencecah jutaan ringgit setiap tahun telah menyumbang kepada pendapatan utama penduduk tempatan di sekitar Batu Niah.

Ini ditambah dengan permintaan tinggi dari Singapura, Jepun dan China.

Saban tahun produk itu menyumbang keuntungan berjuta ringgit kepada kerajaan Sarawak.

Pendapatan lumayan hasil penjualan sarang burung itu menyebabkan kegiatan memungut sarang burung di TNN semakin berleluasa.

Kegiatan memungut sarang burung yang tidak terkawal sejak sepuluh dekad lalu telah mengurangkan secara mendadak populasi burung layang-layang di TNN.

Dianggarkan sehingga kini, jumlah burung layang-layang di TNN hanya 70,000 ekor berbanding 1.7 juta ekor pada sepuluh dekad lalu.

(sayangkan?? populasi yang satu masa dulu jutaan ekor..tetapi kerana sifat tamak dan haloba manusia..populasinya kini cuma tinggal sekitar 70,000 sahaja..)

Warden TNN, Haidar Ali berkata, dua faktor utama yang dikenal pasti menyebabkan penurunan mendadak populasi itu ialah permintaan tinggi dan kegiatan mengumpul sarang burung secara berlebihan.

(Jadi hati-hati bagi RBL kita.. jika burung kita sudah mula bersarang..jangan terlalu ghairah untuk mencuba mengambil sarangnya..kerana mereka mungkin merajuk dan keluar darirumah kita dan berpindah ketempat lain... Itulah sebabnya Pak Din sarankan supaya srang-sarang burung ini jangan diusik sehingga setahu/dua tahun... bergantung kepada jumlah sarang yang ada di dalam rumah kita).. KESABARAN SSESUATU YANG PERLU DALAM MENCAPAI KEJAYAAN)

Katanya, kegiatan itu sebelumnya dikawal kerajaan Sarawak melalui Pengarah (Kurator) Muzium Sarawak sebelum diambil alih oleh Jabatan Perhutanan Sarawak pada 1995.

Kemudian pada 2003, Sarawak Forestry Corporation (SFC) melalui Unit Perlindungan Biodiversiti dan Kawasan Lindungan (PABC) mengambil alih tugas itu.

Kegiatan mengumpul sarang burung itu turut mengundang masalah lain antaranya pertikaian dan perebutan kawasan sarang burung oleh pelesen dan komuniti tempatan.

Selain kegiatan menceroboh dan mencuri sarang burung, berlaku juga kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI), lukisan grafiti pada dinding gua, berlaku kemusnahan dan pembuangan sampah yang menjejaskan populasi burung tersebut.

Masalah itu bukan sahaja mengganggu ekologi hidupan liar dalam TNN malah menjejaskan nilai estetiknya sebagai tapak arkeologi peradaban manusia zaman dahulu.

Menyedari impak kegiatan itu terhadap populasi burung layang-layang dalam tempoh jangka panjang, SFC telah melaksanakan projek Pengurusan Mapan Sarang Burung Layang-Layang atau Sustainable Management of Black-nest Swiflets.

Objektif utama SFC ialah meningkatkan populasi burung layang-layang tanpa menjejaskan produktiviti pengeluaran sarang burung.

Pada masa sama mendidik komuniti tempatan untuk bekerjasama dengan kerajaan melindungi spesies berkenaan daripada pupus.

Haidar berkata, bagi memastikan projek itu berjalan lancar, ia dilaksanakan secara berperingkat iaitu Fasa I melibatkan Great Cave dan Fasa II di sekitar wilayah Subis.

Ia membabitkan aspek pelesenan, penjaga gua dan pencari sarang serta peniaga yang terdiri daripada etnik Penan Muslim, Iban dan Cina.

"Di bawah pengurusan baru ini, Gua Niah akan 'direhatkan' daripada kegiatan memungut sarang burung selama empat bulan atau 120 hari setiap tahun bersamaan dengan satu kitaran," katanya.

Ini termasuk membuat sarang (30 hari), pengeraman (25) dan antara 45 hingga 49 hari untuk anak burung tersebut membesar sehingga boleh terbang meninggalkan sarang.

"Seekor burung layang-layang lazimnya bertelur satu biji pada setiap kitaran," jelasnya.

Menurutnya, penutupan pertama diperkenalkan pada Januari hingga April (2002) diikuti Februari hingga Mei (2003), April hingga Julai (2004). Mulai 2005 hingga sekarang, Gua Niah ditutup setiap April hingga Ogos.

Katanya, sejak peraturan tersebut dilancarkan sembilan tahun lalu, populasi burung layang-layang di TNN kini meningkat lebih 30 peratus.

"Jika sebelumnya kita didedahkan dengan penurunan mendadak sebanyak 88 hingga 96 peratus, namun perkembangan ini memberi semangat kepada SFC untuk terus meningkatkan populasi spesies tersebut.

"Selain itu, masalah antara pelesen dan komuniti tempatan berjaya diselesaikan manakala kegiatan menceroboh dan mencuri sarang burung dapat diminimumkan manakala kemasukan PATI dan judi dapat dibendung sepenuhnya," katanya.

Jelas beliau, langkah itu juga memudahkan pihak pengurusan TNN membersihkan sampah-sarap dan lukisan grafiti sejajar dengan usaha SFC untuk memastikan ekologi dan nilai estetik gua itu terus terpelihara untuk tatapan generasi akan datang.

Bagi memantapkan pengurusan dan pentadbiran TNN, SFC turut bekerjasama dengan komuniti tempatan terutama pemegang lesen dan pemungut sarang burung serta peniaga sarang burung.

Pelan pengurusan bersama itu dipraktikkan sekitar gua dengan istilah Lubang Perintah termasuk menyediakan kemudahan baru untuk keselesaan pemungut dan penjaga sarang burung.

"Misalnya di gua, kita mendirikan tangga menggunakan kayu belian hasil keuntungan yang dikutip melalui penjualan sarang burung.

"Selain itu alat penjolok yang menggunakan buluh diganti dengan bahan logam yang lebih tahan dan kukuh," katanya.

Tempat tinggal penjaga dan penjolok sarang burung turut dinaik taraf dan dilengkapi dengan tandas.

Selain Lubang Perintah, pengurusan bersama turut dilaksanakan di Lubang Lelong dan Lubang Iman.

Di samping itu, SFC menumpukan pengurusan bersama di gua kecil yang terletak bertaburan di sepanjang kawasan Subis, antaranya di kawasan Penguma.

"Pelaksanaan pengurusan bersama itu akan memberi manfaat kepada penduduk tempatan dalam jangka masa panjang," katanya.

Pada masa sama, usaha SFC itu, katanya, dilihat amat signifikan dalam usaha mengekalkan tarikan kawasan pelancongan dan kepelbagaian bio di TNN.

"Tanpa kesedaran untuk memeliharanya, sudah pasti sumber penting ini akan terjejas," kata Haidar.

Justeru, katanya, sokongan komuniti tempatan amat penting bagi memastikan perlaksanaan pengurusan baru itu berjaya mencapai sasarannya.

Bagi mencapai tujuan itu, katanya, SFC turut mengadakan penyelidikan bersama dengan agensi sektor kerajaan dan swasta termasuk institusi pengajian tinggi (IPT) seperti Universiti Malaysia Sarawak (Unimas).

"Gua Niah ini boleh disifatkan sebagai bank kepada pengusaha sarang burung di sini.

"Melalui pengurusan mapan dan kerjasama penduduk tempatan, pengeluaran sarang burung dapat ditingkatkan tanpa menjejaskan populasi dan ekologi gua itu sendiri," katanya.


Hubungi Kami: 0134861990 Nordin atau e-mail kami nordi_jef@yahoo.com. Matlamat kami ialah membantu anda..KEJAYAAN ANDA KEJAYAAN KAMI JUA..

No comments:

Recite Nama-nama Allah

Photobucket Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan daya dan kekuatan Tuhan Yang Maha Tinggi lagi Maha Agung

Urgent action needed against Penang swiftlet farmingPrintE-mail
Wednesday, 23 June 2010 19:41

Rebecca Duckett highlights the risks posed by swiftlet farming in the George Town world heritage site in a letter to the Penang Chief Minister.

As a resident of George Town and as a council member of the Penang Heritage Trust, I want to bring to your attention yet again, the problem of swiftlet farming in our urban areas. The National Guidelines For Swiftlet Breeding are to be presented to Cabinet very soon and there has been no public discussion whatsoever with stakeholders, residents or NGOs. This lack of transparency has to be addressed before any Guidelines for Swiftlet breeding can be passed.

According to the June 2005 newsletter of the Malaysian Swiftlet Farmers Association, over 10% of houses - 400 houses- in George Town have been converted into swiftlet farms. The latest casual count estimates that these numbers could be closer to 20% of houses in George Town.

We do not oppose swiftlet farming in general; it is a very lucrative business which brings in approximately RM 1.5 billion per year. However, the damage urban swiftlet farming in George Town is doing to our "intangible heritage", by moving people out of buildings in order to open swiftlet farms, and to our "tangible heritage" by destroying the original features of the “exceptional range of shophouses and townhouses” that gave us our WHS listing in the first place is too great to be ignored.

Swiftlet farming encourages swiftlets to nest in a particular house, in order to harvest the nests that they build there. These nests are then sold on at an extremely lucrative price, to be used as the main ingredient in birds nest soup. We are not opposing the practice of swiftlet farming in general but we want it relocated from George Town into less populated, agricultural areas, for the following reasons:

1) Health concerns, including but not limited to:

- Cryptococcus
Dried bird droppings and bird’s nests have been known to harbour the yeast spore Cryptococcus, which ideally forms colonies at 20 - 37°C (perfect for Georgetown) and which is responsible for infections in human beings. Inhalation of Cryptococcus spores cause lung infections, cryptococcal meningitis and pneumonia in healthy children and adults, and is particularly dangerous to anyone who is immuno-compromised.
King, Dr. John W. and DeWitt, Meredith L., “Cryptococcosis,” http://emedicine.medscape.com/article/215354-overview, October 30th, 2009

- Avian Flu
Avian flu, or H5N1, is a rare but severe disease that can be fatal. The last person diagnosed with avian flu was in Vietnam on 16th March of this year. According to the WHO (World Health Organization), “all birds are thought to be susceptible to infection with avian influenza viruses”. It is possible that the avian flu virus could be introduced to swiftlets in George Town from migratory waterfowl, which scientists believe are “now carrying the H5N1 virus in its highly pathogenic form, sometimes over long distances.”

The WHO states: “Japan, the Republic of Korea, and Malaysia have controlled their outbreaks and are now considered free of the disease. Elsewhere in Asia, the virus has become endemic in several of the initially affected countries.” However, there is no reason to suggest that swiftlets coming into contact with infected migratory birds from other parts of Asia will not contract H5N1. Living in such close proximity to one another, contaminated swiftlets would quickly transfer the disease between themselves, increasing the chances for human infection either via direct contact with contaminated birds or contaminated feces, the two most common sources of infection. World Health Organisation, “Avian influenza “bird flu”,” http://www.who.int/mediacentre/factsheets/avian_influenza/en/#countries, February 2006

- Dengue Fever

Pools of water created by swiftlet farmers to ensure an ideal humidity and temperature for the birds also create perfect breeding grounds for mosquitos, including Aedes Mosquitos, which carry Dengue Fever. Outbreaks in George Town on specific streets have recently been very common.

2) The danger swiftlet farming poses to George Town’s Unesco status:

- The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Unesco) seeks to encourage the identification, protection and preservation of cultural and natural heritage around the world considered to be of outstanding value to humanity. George Town’s World Heritage Site status is not just a label that will increase tourism, but a treaty signed to conserve the unique “intangible heritage” of George Town.

However, homes that are converted into birdhouses suffer irreparable damage, as original windows, doors, plasterwork and features are removed, and sprinkler systems are set up to keep the house humid. This not only causes water damage, damp and rot to that house, but also to adjacent properties, thereby threatening the “unique architectural and cultural townscape without parallel anywhere in East and Southeast Asia...in particular [the] exceptional range of shophouses and townhouses” which gave George Town WHS status in the first place.

Puan Maimunah, as Acting General Manager to the George Town World Heritage Office, has stated that: “personally, the swiftlet industry poses a conflict to the World Heritage Site listing, and possibly needs to be relocated”. If action is not taken against urban swiftlet farming, and George Town “loses the characteristics which determined its inscription on the World Heritage List” it may be placed on the List of World Heritage in Danger or have its status as a World Heritage Site revoked. The Site listing undoubtedly brings more tourism and therefore more money to our city. The loss of our architecture and/or listing would negatively impact on tourism and harm the economy of George Town.

3) Noise pollution:

- The sound systems used to attract swiftlets by playing amplified birdsong continuously constitutes noise pollution, which is a nuisance for residents of and visitors to George Town. However, in recent months, the main source of noise pollution is the birds themselves because numbers have soared and are now out of control. The sky above residences in George Town are full of birds emitting piercing sounds especially in the early hours of morning, late afternoon and evening.

Responsibility of the Penang state government and its departments:

The Penang State Government controls the future of George Town. The decisions made now have long term consequences. In order to address these consequences, we urgently request that the State Government of Penang keeps to and enforces, the terms of the extended moratorium on Swiftlet breeding in George Town, that states that operators cannot start any new swiftlet farms in George Town. The moratorium was set up to halt the proliferation of swiftlet houses in George Town, not as a open bill for them to proliferate freely. The breeders are openly setting up new farms all over George Town. By condoning and allowing this to happen the State Government and MPPP accepts that it is responsible for any negative impact on public health and environment.

We request that the State Government creates a heft annual tax to be paid by each individual urban swiftlet farm until they have moved from the urban areas of George Town on or before the deadline set by the State Government. This tax creates a fund which can then be used when an outbreak of Avian Flu H5N1, Crytococcus or other disease relating to birds, breaks out enabling the State Government to act on any emergency measures needed for this outbreak or environmental disaster cleanup. For the swiftlet farmers, this tax payment will mark their dedication to the maintenance of their farms health and safety measures and further reinforces their responsibility and belief that swiftlet farming in urban areas amongst a dense human population, poses no dangers to humans. Non payment of this tax allows the State Government to forcibly close down the swiftlet farm.

We also insist that in addition, the State Government as a whole, with the Heads of the Veterinary Department and Public Health, be made personally responsible for any environmental and health and safety issues that will arise from the spiralling increase in the population of swiftlets over George Town and the environmental disaster that will take place within the next few years, if swiftlet farms are not removed immediately from our urban areas. The State Government and the Heads of the Veterinary Department and Public Health will also be personally responsible to pay any compensation required in events of death from any bird related disease, outbreak of disease, as well as the loss of investment made by stakeholders who have put huge investments into the belief that George Town will benefit from its Unesco World Heritage Status and is currently being marketed as a tourist destination and world class heritage site by the Penang State Government. Loss of investment should also include, but not be limited to, being forced to move from buildings because of an individuals fear to his/her own personal health and safety.

Laws are being enforced by the State Government on developers, on residents, on landlords that are trying to revitalise George Town as a residential, cultural, heritage and tourist hub, yet swiftlet farms are being allowed to proliferate freely, beyond the realms of law. The State Government must act with a balanced hand.

I would request your immediate assistance in lobbying the Malaysian Government to sign into law, guidelines explicitly prohibiting swiftlet farming in George Town and urban areas, and to act on bringing current owners of swiftlet farms in urban areas to justice. The health and safety of the rakyat and Malaysia's precious environment should be foremost in any Government initiative. Moving swiftlet farming out of George Town and urban areas is in keeping with the State Government of Penang's initiative for a "Cleaner, Greener, Penang" and must be viewed with long term benefit to all the rakyat, all cultures, all tangible and intangible heritage in George Town and our urban areas.

Rebecca Duckett is a council member of the Penang Heritage Trust

MY ADHA

MY ADHA™